top of page

Oksygen

Måling av oksygen i vann, og metoder for å opprettholde riktige oksygennivåer er helt avgjørende funksjoner i en rekke vannbehandlingsapplikasjoner. Oppløst oksygen kan på den ene siden være nødvendig for å opprettholde liv i prosessen (biologi i kloakkrenseanlegg, fiskehelse etc.), men også være skadelig og forårsake oksidasjon som skader utstyr og produktet.

Hvor kan jeg kjøpe oksygenmåler?

Prosess-Styring AS har 40 års erfaring med måleinstrumenter for måling i væske i ulike applikasjoner. Det finnes flere ulike løsninger på markedet, men vi har over tid sverget til optisk oksygenmåler fra Hach (LDO2). Etter å ha levert hundrevis av optiske sensorer får vi stadig tilbakemelding om at de krever svært lite vedlikehold, har høy driftsstabilitet og lang levetid, noe som skiller dem fra de galvaniske. Vi leverer oksygenmålere til kloakkrenseanlegg, fiskeoppdrett, brønnbåter, smoltanlegg og annen industri. Oksygenmålere fås både for online (sanntid) overvåkning, men også bærbar. 

Hva er oppløst oksygen?

Oppløst oksygen er et mål på mengden gassformig oksygen i vann. Sunt og friskt vann som kan bære liv, må inneholde oppløst oksygen.

Oppløst oksygen i vann oppstår ved:

  • Direkte absorpsjon fra atmosfæren.

  • Bevegelser fra vind, bølger, strømninger eller mekanisk lufting.

  • Fotosyntese av vannplanter som et biprodukt av prosessen.

Faktorer som bidrar til konsentrasjonen av oppløst oksygen i vann:

  • Atmosfærisk trykk: Høyere atmosfærisk trykk gjør at vannmasser kan beholde mer oppløst oksygen. Trykket ovenfra gjør at vannet kan holde på flere oksygenmolekyler. Derfor er konsentrasjonen normalt lavere i høyden på grunn av lavere atmosfærisk trykk.

  • Temperatur: Vannmasser med lav temperatur kan inneholde mer oppløst oksygen fordi oksygenmolekyler har mindre bevegelse. Den økte bevegelsen av oksygenmolekyler i varmere vann gjør at de kan rømme ut av vannet til luften.

  • Dybde på vannet: Jo grunnere vannet er, desto høyere er konsentrasjonen av oppløst oksygen, fordi vind som skaper bølger på overflaten øker konsentrasjonen. Grunnet lysforholdene i grunnere vann vil andelen av vannplanter også være høyere, noe som resulterer i at det skapes mer oppløst oksygen som et biprodukt av fotosyntesen.

  • Salinitet: Lavere saltinnhold bidrar til høyere konsentrasjon av oppløst oksygen fordi salter påvirker løseligheten til gasser, og driver dem ut av vannet.

  • Bioaktivitet: Lavere bioaktivitet av mikroorganismer i vann fører til høyere konsentrasjoner av oppløst oksygen. Dette fordi mikroorganismer som lever av organiske stoffer og stoffer i forråtnelse forbruker oksygen.

Hvorfor måle oksygen?

Måling av oksygen i vann, og metoder for å opprettholde riktige oksygennivåer er helt avgjørende funksjoner i en rekke vannbehandlingsapplikasjoner. Oppløst oksygen kan på den ene siden være nødvendig for å opprettholde liv i prosessen (biologi i kloakkrenseanlegg, fiskehelse etc.), men også være skadelig og forårsake oksidasjon som skader utstyr og produktet. Oksygenmåling er viktig, da oppløst oksygen bla. påvirker:

Kvalitet: Oksygenkonsentrasjonen er med på å avgjøre kvaliteten på kildevannet. Uten nok oppløst oksygen blir vannet stygt og usunt, noe som bla. påvirker kvaliteten på miljøet, drikkevannet og produkter som krever en bestemt mengde oppløst oksygen.

Overholdelse av forskrifter: For å overholde forskrifter må bla. avløpsvann ofte ha en bestemt konsentrasjon av oppløst oksygen før det kan slippes ut i en bekk, innsjø eller elv. Sunt vann som kan bære liv må inneholde oppløst oksygen.
 

Prosesskontroll: Riktig oksygennivå er bla. kritisk for å opprettholde god og sunn fiskehelse i oppdrettsanlegg og andre applikasjoner innen akvakultur, og for å kontrollere biologisk behandling av avløpsvann. I noen industrielle applikasjoner (f.eks. kraftproduksjon) kan oppløst oksygen være skadelig for dampgenerering og må fjernes, noe som fører til at kontroll på oksygen er svært viktig.

Oksygenmåling i fiskeoppdrett:

Nesten alt liv er avhengig av oksygen. Som nevnt i teksten over tilføres oksygen vannet på flere ulike måter. Innen oppdrett er det disse prosessene som forbruker mest oksygen i vann:

  • Pusting: Fiskens pusting er den prosessen som krever mest oksygen i et oppdrettsanlegg, både sjøanlegg og landbasert oppdrett som f.eks. smoltanlegg og RAS (resirkuleringsanlegg). I ung alder er oksygenforbruket høyere pr. kg fisk enn når fisken blir større. Aktivitetsnivået til fisken er avgjørende for hvor mye oksygen som forbrukes. Ved foring vil fisken svømme raskere, noe som betyr at oksygennivået øker betydelig.

  • Stress: Hvis fisken opplever stress øker oksygenforbruket betydelig. Ved arbeidsoppgaver som kan tenkes at er stressende for fisken må man være oppmerksom på dette. I slike tilfeller er det svært viktig å måle oksygen. Det er vanlig at det da må tilføres oksygen til vannet.

  • Algenes forbruk: I perioder hvor det er mørkt vil algene forbruke oksygen fremfor å skape oksygen, altså det motsatte av fotosyntesen. Dette må man særlig være obs på om høsten da dagene blir kortere, i tillegg til at biomassen (mengden fisk) i merdene ofte er høyere.

  • Begroing: Ved begroing på merder, i tanker og i kar vil gjennomstrømning av oksygenrikt vann kunne reduseres. I tillegg til dette vil organismer som f.eks. lever på notveggen benytte seg av oksygen.

  • Forråtnelse av organisk materiale: Over tid vil man i oppdrettsapplikasjoner oppleve at det under merdene bygger seg opp med forrester og ekskrementer fra fisken. Nedbrytning av organisk materiale krever mye oksygen, og etter hvert vil kanskje oksygenet være oppbrukt. Det er da viktig å ha kontroll på oksygennivået, slik at man unngår utvikling av den meget farlige gassen, hydrogensulfid (H2S).

Når man måler oksygennivået i vann, så måler man mengde oksygen pr. liter vann (mg/l) og metningsprosent. Ved 100% oksygenmetning av vannet inneholder vannet en mengde oksygen (målt i mg/l) som vannet kan holde på ved en bestemt temperatur ved 1 atmosfærisk trykk. Ved overmetning av vannet (ut over 100%) vil det skapes likevekt ved at overskytende oksygen siver ut.

  • Undermettet vann: Ved metningsprosent på under 100% er vannet undermettet. Fordi fisken forbruker oksygen er ofte dette et tilfelle i fiskekar (smoltanlegg) og i oppdrettsnøter.

  • Overmettet vann: Ved metningsprosent på over 100% er vannet overmettet. I oppdrettsnæringen kan dette oppstå ved at man tilsetter rent oksygen i perioder med kraftig algeoppblomstring.

  • Optimalt oksygennivå: Den ideelle oksygenmetningen bør ligge på 95-100%. Ved transport av fisk (eks. brønnbåt) vil man prøve å holde et oksygennivå på 80-100%. Grenseverdien for når nødoksygen skal utløses er ofte 65% metning.

  • Dødelighet: Grensen for fiskedødelighet er avhengig av både art og vannmiljø. For laksefisk er dødeligheten ca. 2-3 mg/l. Fisk som dør av mangel på oksygen går høyt i vannet, gaper mye og puster raskere. Utspilt munn og gjellelokk er typiske symptomer på fisk som dør av oksygenmangel. Får man varsel på oksygennivå under fastsatte grenseverdier vil man fatte tiltak som å tilføre nødoksygen og avlutte foring.     

Anker 1
bottom of page